Ik was blij toen waterplantenkwekerij R. Moerings mij vroeg om een fotoshoot te doen voor een artikel in het magazine Tuinzaken. Het hele land ligt plat vanwege de coronacrisis en dan is het fijn dat zo’n opdrachtgever nog steeds volop met de toekomst bezig is, ondanks sterk teruglopende bestellingen. Hun verkoper René Verspuij was al door het magazine geïnterviewd, maar bij zo’n artikel horen natuurlijk ook foto’s, dus gingen we naar Intratuin Halsteren.

Bestellingen uitgesteld

Met gepaste afstand zei een medewerker van het tuincentrum tegen René nog even te willen wachten met nieuwe bestellingen. Eerst maar even horen wat er vanuit de overheid gezegd gaat worden. Een begrijpelijke reactie in deze gekke tijd. Door de maatregelen waren er nauwelijks bezoekers in het tuincentrum. Voor een fotoshoot is dat perfect, maar het klopte niet. Het voelde vreemd.

Actiemodus

Eenmaal bij de waterplantenafdeling schoot René direct in de actiemodus. Als het aan hem ligt zien de presentatietafels in tuincentra er altijd perfect uit: goed gevuld met mooie planten. Nadat ik een paar foto’s van hem gemaakt had ging hij dus als vanzelf aan het werk. En ik maar foto’s maken.

Mooiste bloemetje

Zo gaat het fotograferen van iemand die met zijn vak bezig is bijna als vanzelf, maar het mooiste moest nog komen. “Kijk eens naar dit bloemetje”, riep hij enthousiast. “Dit is toch het mooiste bloemetje dat er bestaat? Moet je toch eens zien!”

Rene Verspuij

Wat heeft die man een passie voor zijn werk! Ondanks de teruglopende omzet, ondanks de kille sfeer in één van de mooiste tuincentra van Nederland, ondanks de beperkte vrijheid die we nu allemaal ervaren, ondanks de angst die veel mensen voelen in deze onzekere tijd. Sommige mensen blijven gelukkig het mooie zien in kleine dingen. René, bedankt voor deze geweldige positieve energie.